Veel in het landschap rondom het boshuisje laat nog overblijfselen zien uit de prehistorie. Daarop volgend zijn verklaringen verzameld, restanten bewaard en verhalen geschreven die teruggrijpen op de rijke historie van Drenthe. Daarover vind je meer in verschillende musea en op de historische plaatsen.

Musea

Dichtbij, in Schoonoord, vind je Openluchtmuseum Ellert en Brammert, vernoemd naar de reuzen uit de sage die aan het dorp verbonden is, maar méér is dan een sprookjesverhaal; jong en oud die we spreken bevestigen dat het een leuk uitje is!

Het nabijgelegen Orvelte presenteert zichzelf als monumentendorp met vele historische bezienswaardigheden in en rond het dorp. Het hunebedcentrum in Borger kan een startpunt zijn voor een tocht langs de vele hunebedden in de omgeving.

Landschap

Het landschap rondom “Janke” herinnert op veel plaatsen nog aan de (pre)historie. Hunebed D49 (hierboven afgebeeld) ligt dichtbij het boshuisje. In het bosgebied eromheen zijn ook grafheuvels, celtic fields en gletsjerkuilen te vinden. Het bosgebied is inmiddels beheerd begroeid met aanplant uit de jaren ’30.